Totaalbedrag

Totaalbedrag

Ga naar de inhoud

Veel gestelde vragen

Voor welke dieren is de geluiden cd geschikt ?

Voor de meeste huisdieren, maar vooral voor honden, katten en paarden.  Ook wordt de cd gebruikt voor fretten, papagaaien en dieren in een  kinderboerderij. De Cd wordt zelfs gebruikt voor de behandeling van kinderen die een ernstige vorm van angst voor vuurwerkgeluiden, onweer of harde geluiden hebben.

vuurwerkgeluiden
Mijn oudere hond is bang voor vuurwerk. Kan ik deze geluiden cd gebruiken om hem minder angstig te laten zijn?
Ja, de cd is voor iedere hond een geschikte behandeling bij angst voor harde geluiden. Soms is er wel een extra ondersteuning nodig door middel van medicinale middelen (zylkène® en telizen, DAP™ Dog-Appeasing Pheromone).
vuurwerkangst honden
vuurwerkgeluiden
Als ik de cd draai, dan gaat onze hond opzoek naar waar het geluid vandaan komt en wil hier tegenin gaan.
Het is een heel natuurlijk verschijnsel dat uw hond naar de geluiden op  zoek gaat. De hond zal zelfs misschien wel de geluidsboxen willen om  krabben of gaan blaffen. Uw hond heeft duidelijk geen aandacht voor zijn  omgeving (voor u) en u kunt het geluid iets verminderen en de hond  afleiden door flink met hem / haar te gaan spelen. Hierdoor zal het dier  geen aandacht meer schenken aan de geluiden en zal, na een aantal keren  herhalen, dit ook niet meer gaan doen.
vuurwerkgeluiden

Onze hond reageert niet op de vuurwerkcd en buiten is bij het kleinste stukje vuurwerk over zijn toeren.

Echt Vuurwerk buiten is een stressverhogende prikkel voor de meeste  (huis-)dieren. De knal, de flits, het gedonder en gefluit, maar zeker  ook de kruit -of zwavellucht. En dat is maar goed ook, want het  beschermd het dier tegen gevaren. Het zou niet goed zijn dat uw hond de  zojuist weggeworpen kanonslag bij u terugbrengt.
Deze angst krijg je  er niet uit. Het zit er instinctief in en onze cd doet DAAR weinig aan.  Wel werkt onze cd prima in een thuissituatie (Lees binnen) , waarbij  honden onrustig worden en allerlei verkeerde dingen kunnen gaan doen,  doordat er buiten geknald wordt of als het onweerd.

MAAR, je kunt een  hond, paard of kat wel beter handelbaar laten worden en beduidend  minder last laten hebben van deze omgevingsomstandigheden. Een  politiepaard bv. staat vaak stijf in zijn stresshormoon-spiegels,  wanneer het in de voetbalmenigte loopt, met alle stress van dien. Het  gaat onrustig stappen, draaien en bewegen en wil wegrennen of op zijn  achterpoten gaan staan. Dit gedrag is echter onderdrukt tijdens de  training, door andere aandacht (activiteiten) te geven en te belonen.  Het dier verwacht op den duur op zo'n stressmoment dan er iets leuks  gaat komen, omdat het dat zo geleerd heeft. Het laat zich daardoor beter  afleiden, besturen en handhaven in een positie. Schrikken van een knal  blijft een hond, paard en mens altijd doen, maar wegrennen moet niet  kunnen en moet in bedwang gehouden worden. Kinderen van zo'n drie jaar,  rennen in  het park naar mama toe, wanneer er vóór hen, vuurwerk op de  grond verschijnt. Toch (en dat zijn wij als volwassen mensen vaak al  weer vergeten) kijkt zo'n kind naar de ouders, die de boel sussen,  bagatelliseren, maar vooral dus rustig blijven en  het kind een snoepje  geven of met het kind ergens anders gaan spelen. Gelukkig hebben we voor  een hond slechts een riempje nodig en een rustige baas die de  confrontatie met het vuurwerk niet aangaat, maar rustig het voorbeeld  kan geven aan zijn hond. Probeer ook dan, met lekkere stukjes verse pens  de hond rustig te voeren, (NIET AAIEN, OPPAKKEN etc). Dus net alsof je  ze laat socialiseren bij een geit op de kinderboerderij. Hou de juiste  afstand als je dat kan. Het blijft wel lastig om geknal vóór te zijn,  maar soms zie je al, dat jochies het knalwerk weggooien, dus ben hier  attent op en geef al voordat het knalt, de hond zo'n lekkere tractatie  en blijf stukjes geven tijdens het geknal. Vlak na de knallen en  tractaties (wanneer er dus zeker niet meer geknald gaat worden, kunt je  gaan spelen (trekspelletjes met een piepbeest oid)  wat de aandacht op  jou  zal houden. Dit moet je dan wel een tijd blijven doen. Bovendien  gaat je hond na enige tijd inzien dat het beestje wat je zichtbaar bij  je kunt gaan dragen een voorbode wordt voor dat heerlijke spelen zo  meteen op het gras. De kans bestaat dan dat het leert, onderweg naar het  park, alleen nog maar aandacht te hebben voor dat piepbeestje en niet  meer op dat geknal.

Het laat zich daardoor beter afleiden, besturen en handhaven in een positie. Schrikken van een knal blijft een hond, paard en mens altijd doen, maar wegrennen moet niet kunnen en moet in bedwang gehouden worden. Kinderen van zo'n drie jaar, rennen in het park naar mama toe, wanneer er vóór hen, vuurwerk op de grond verschijnt. Toch (en dat zijn wij als volwassen mensen vaak al weer vergeten) kijkt zo'n kind naar de ouders, die de boel sussen, bagatelliseren, maar vooral dus rustig blijven en het kind een snoepje geven of met het kind ergens anders gaan spelen. Gelukkig hebben we voor een hond slechts een riempje nodig en een rustige baas die de confrontatie met het vuurwerk niet aangaat, maar rustig het voorbeeld kan geven aan zijn hond. Probeer ook dan, met lekkere stukjes verse pens de hond rustig te voeren, (NIET AAIEN, OPPAKKEN etc). Dus net alsof je ze laat socialiseren bij een geit op de kinderboerderij. Hou de juiste afstand als je dat kan. Het blijft wel lastig om geknal vóór te zijn, maar soms zie je al, dat jochies het knalwerk weggooien, dus ben hier attent op en geef al voordat het knalt, de hond zo'n lekkere tractatie en blijf stukjes geven tijdens het geknal. Vlak na de knallen en tractaties (wanneer er dus zeker niet meer geknald gaat worden, kunt je gaan spelen (trekspelletjes met een piepbeest oid) wat de aandacht op jou zal houden. Dit moet je dan wel een tijd blijven doen. Bovendien gaat je hond na enige tijd inzien dat het beestje wat je zichtbaar bij je kunt gaan dragen een voorbode wordt voor dat heerlijke spelen zo meteen op het gras. De kans bestaat dan dat het leert, onderweg naar het park, alleen nog maar aandacht te hebben voor dat piepbeestje en niet meer op dat geknal.
vuurwerkgeluiden

Ik heb een nestje met puppies of kittens. Kan ik nu al beginnen met de vuurwerk cd?

Ja en nee. Ja wanneer de moeder absoluut gewend is aan vuurwerk -en  onweergeluiden en er dus geen enkel risico op angst bij haar bestaat.  Begin dit wel heel langzaam en pas wanneer het jonge kroost ouder dan 7  weken  is.  Nee, wanneer de moeder NIET helemaal gewend is aan deze  geluiden. Het gevaar bestaat dan namelijk dat uw jonge kroost door  moeder in veiligheid wordt gebracht, doordat ze de pups of kittens gaat  verplaatsen. Dat is het laatste wat u zou willen. Bovendien kan het zo  zijn dat, doordat de moeder bang is voor de geluiden, zij gestresst  wordt en daardoor minder melk gaat produceren.

vuurwerkgeluiden

Werkt de cd ook bij mijn konijn, hamster of cavia?

Nee waarschijnlijk niet. Er zijn gevallen bekend van een plotselinge  dood door schrik bij deze diertje, bij het horen van een vuurwerkknal.  Dat heeft te maken met hun zenustelsel en hormoonstelsel en hoe deze  dieren reageren tijdens een schrikreactie. U kent ongetwijfeld de  verhalen van konijnen die verstijven bij het zien van hun vijand. De  vuurwerkgeluiden zorgen voor zoveel stress, dat het het beestje alleen  maar negatief belast. Het maakt daarbij ook niet uit of je de cd  zachtjes zet of hard. De geluidstrillingen worden door "prooidieren",  want dat zijn deze dieren eigenlijk in het wild, geassocieerd met  wegkruipen en vluchten. Ze zullen deze geluiden interpreteren als  bijvoorbeeld een stamp op de grond of plotseling voorbijlopende mensen.  Het zou dus tegen de natuur in zijn, wanneer vuurwerkgeluiden ze zouden  verleiden tot een middagdutje op de rug. meer weten...

vuurwerkgeluiden

Mijn dierenarts zegt dat een vuurwerkcd training niet helpt. Hij heeft medicijnen voorgeschreven bij mijn hond. Kan ik nu ook de cd training gaan doen?

Uit een onderzoek van de Faculteit  Dierengeneeskunde te Utrecht (uit  2010) blijkt dat minder dan 24% van de dierenartsen een gedragstherapie  voorschrijft bij vuurwerk -en onweerangst bij een huisdier. Wij zien dit  lage percentage  als een ernstige tekortkoming in de psychologische  geneeskunde van het huisdier, waarbij we kunnen constateren dat bij een  aanzienlijk groot aantal dierenartsen deze psychische behandeling van  hun patiënten vergelijkbaar achterloopt met de psychiatrische  behandeling van mensen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Ook toen  dachten huisartsen en psychiaters, dat patiënten met het voorschrijven  van een tabletje, van hun problemen af waren. Inmiddels weten we, dat  dit natuurlijk achterhaald is en dat een echte behandeling en training  gewenst is, in de vorm van gedragstherapie. U kunt het beste eerst  zonder medicatie de geluidstherapie uitvoeren. Indien dit niet lukt,  door hevige angstverschijnselen, dan kunt u de training samen met de  medicatie proberen.

vuurwerkgeluiden

Heeft u een andere vraag?
Leg deze dan gerust aan ons voor.

vuurwerkgeluiden
Terug naar de inhoud