Totaalbedrag

Totaalbedrag

Ga naar de inhoud

Alternatieven

Middelen via de dierenarts bij vuurwerkangst

Tabletjes voor de hond en kat.
Deze kunt u bij de dierenarts halen (Calmivet, Vetoquinol of Vetranquil, Sanofi). Deze middelen maken uw huisdier wat suf en daardoor wat minder gevoelig voor prikkels. U kunt deze middelenhet beste enkele uren van te voren geven. Deze middelen worden ook gebruikt bij de sedatie bij ondermeer diergeneeskundig onderzoek of transport; als anti-emeticum in het geval van reisziekte of voor ingrepen; premedicatie voor operatieve ingrepen; als ondersteuning bij behandeling van agressief gedrag.

Voedingssupplementen.
Zylkène® en Telizen binden aan de GABA-receptor en hebben daarom hetzelfde effect als benzodiazepines (sederende dwz. kalmerende en slaapbevorderende werking).

vuurwerkgeluiden

Homeopatische middelen

Verdamper.
Voor honden is er de D.A.P.-verdamper. Dog-Appeasing  Pheromone (DAP™) is een synthetische mix van stoffen. Deze stoffen zijn  nagemaakt naar de stoffen die gevonden worden in de intermammalaire  klieren bij teven vlak na de geboorte van de pups. De verdamper bevat  een synthetische vorm van het deze natuurlijke hondenferomoon. Deze vorm  van geurstoffen stellen honden gerust. Deze feromonen kunnen alleen  door soortgenoten worden waargenomen. Ze hebben geen invloed op de mens  of op andere dieren. De verdamper wordt in de ruimte waar de hond  verblijft in het stopcontact gestoken. De hond zal zich vrij snel rustig  en beschermd voelen. Vanaf 2 tot 3 weken voor oud en nieuw kan de  verdamper in het stopcontact worden geplaatst. Deze blijft hier  gedurende de hele periode tot 1 week na Oud & Nieuw of wanneer de  verdamper leeg is. De verdamper is veilig en verbruikt amper stroom. Wel  wordt het gebruik ervan afgeraden in ruimtes waar CARA-patiënten veel  verblijven of slapen. Vraag informatie bij je dierenarts.

Voor de kat.
Feliway kan gebruikt worden. Ook dit bevat feromonen (zie verdamper voor honden). Deze stof komt bij katten vrij als ze kopjes geven. Het zorgt ervoor dat ze rustig worden. Informatie bij de dierenarts. Feliway® is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium als veilig te markeren.

Rescue van Bach Bloesem.
Rescue van Bach is verkrijgbaar bij de drogist. Bijvoorbeeld bij De Tuinen. Het is een rustgevend middel voor mens en dier (honden, katten, paarden, konijnen etc). Begin ruim voor oud & nieuw met het geven hiervan. Doe dit opbouwend. Vanaf de kerst kan je de dosis wat verhogen. Rescue kan je voor hond, kat en vogel gebruiken.
vuurwerkgeluiden

Bijwerkingen

Nadelen slaapverwekkende en versuffende medicijnen. Veel mensen geven  hun angstige dier een pilletje om het dier te versuffen tijdens oud  & nieuw. Bevat zo'n medicijn acepromazine als werkzame stof, dan  heeft dit bijwerkingen. Bijvoorbeeld: zwalkend lopen, risico van  onderkoeling en verlaging van de bloeddruk.
Tevens bestaat de kans dat het de geluidsgevoeligheid vergroot! Zeker (angstig) agressieve honden kunnen hierdoor erg onvoorspelbaar reageren. Kortom, het kan ook averechts werken bij angst voor vuurwerk -en onweergeluiden.
vuurwerkgeluiden
Terug naar de inhoud